Vad betyder pensionär?

Ordet pensionär betyder enligt Svenska Akademiens ordlista en person som har avslutat sin anställning på grund av ålder och numer mottar pension. Pension är i sin tur en summa som betalas ut till en person som har förlorat arbetsförmågan helt eller delvis, och till personer som uppnått pensionsåldern och har rätt att sluta arbeta och ta emot ersättning om de vill det.

 

Gränserna kan vara flytande

När det gäller vad ordet pensionär har för betydelse är det ibland inte helt glasklart. Även om en ung person förtidspensionerats, på grund av exempelvis allvarlig arbetsskada, så är det inte alltid den individen identifierar sig som pensionär. För de flesta betyder pensionär en person som är över 65 och som har valt att sluta arbeta och istället mottar pension.

 

Vad innebär det att vara pensionär?

Att vara pensionär betyder också att man har en ekonomisk grundtrygghet. Oavsett hur mycket man har arbetat ska alla kunna få tillräckligt i pension för att klara sig. Den ges i form av en grundpension. För den som jobbat mycket är tiden som pensionär en period i livet då man kan använda sin tid som man vill – och samtidigt har råd att upprätthålla samma livsstil som medan man jobbade. Eller i alla fall nästan. Frågar man pensionärer vad det mer konkret betyder att vara pensionär kan man få varierande svar. Mycket beror på hur frisk man är.

 

Vad betyder pensionär i andra länder?

Varianter av ordet pensionär finns i flera språk. Olika länders pensionssystem är konstruerade på olika sätt. Villkoren för vad man måste uppfylla för att motta pension kan därför variera ganska mycket. Frågan om vad pensionär betyder har alltså olika svar beroende på var du befinner dig. I Sverige är en genomsnittlig pensionär lite äldre än i många andra länder eftersom vi helt enkelt har högre pensionsålder.

 

 

Rabatter som pensionär

En positiv fördel, av många, med att vara pensionär är att du nu som pensionär (eller egentligen så länge du är över 55 år) kan du ta del av hundratals pensionärsrabatter helt gratis hos oss på Seniordeal! Låt oss hjälpa dig att förenkla vardagen och förlänga livslängden på plånboken genom att tillhandahålla exklusiva rabatter för dig som pensionär!

Läsning
Seniordeal
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Relaterade artiklar

Läsning

Senior ålder – vad gäller?

Relaterade rabatter

Ekonomi

Di Digital – 3 månader för ENDAST 19 kr!

Dagens industri

Boende

Smart belysning från Philips Hue – ta del av våra fantastiska erbjudanden

Philips Hue

Boende

Smart belysning från Philips Hue – ta del av våra fantastiska erbjudanden

Philips Hue

Flyg

750 kr rabatt på guidade turer i italienska Bergamo

Mindre än 1 vecka kvar

Gandini Guiding Sisters

500:- rabatt på alla sol- och badresor!

Airtours

Nöje

Fri frakt vid köp över 299 kr!

Adlibris

  • RABATTER
  • ARTIKLAR

Vår webbplats använder cookies för att förbättra upplevelsen för dig som besökare. Läs mer här.