Hundarnas tassar får utstå en hel del nu på vintern.
Så här års utsätts våra fyrfota vänners tassar för en hel del påfrestningar. Snö, slask, vägsalt, is, regn och temperaturomslag – listan över orsaker till ömma och spruckna trampdynor är lång. Vårda och förebygg problem med trampdynorna, ta del av våra tips!
Nu under vintern är det extra viktigt att ägna hundens tassar lite extra tid och uppmärksamhet. Det bästa är att se över trampdynorna varje dag, om inte annat ett antal gånger i veckan. Då får du direkt syn på torrhet och sprickor – innan det blir värre.
Förebyggande vård av trampdynorna
Att vårda hundens trampdynor kan vara lättare sagt än gjort, särskilt om hunden har mycket päls mellan trampdynorna. Se därför till att ansa regelbundet. Det är lätt att tro att den långa pälsen mellan trampdynorna ger ett extra skydd under vintern, men det kan i själva verket vara det motsatta. Våra hundar rör sig mellan inomhusmiljö och utomhusmiljö många gånger varje dag, omställningen gör att trampdynorna blir torra och nariga. Mindre päls mellan trampdynorna gör att tassarna torkar snabbt när hunden kommer in. Dessutom slipper det bildas isklumpar mellan trampdynorna.
Klipp klorna regelbundet
Se till att klippa klorna regelbudet. För långa klor kan göra att hunden belastar vikten fel, vilket i sin tur kan leda till att den skadar sig. Investera i en bra och lättanvänd klosax eller ta hjälp av exempelvis veterinär när det är dags för kloklippning.
Smörj in med tassalva
Det allra bästa att använda på torra trampdynor är vanlig tassalva. Det är en mycket fet salva som läker och förebygger sprickor och andra problem. Ett tips är att smörja in trampdynorna när du vet att hunden kommer vara inne i några timmar, så att salvan verkligen hinner tränga in på djupet innan det är dags att traska ut i snö och slask. Var noga med att verkligen massera in salvan ordentligt, eftersom hunden annars kan vilja slicka bort den. Du hittar tassalva på apotek och i vissa djuraffärer.
Se upp för vägsalt
Att undvika att gå på saltade vägar är lättare sagt än gjort, särskilt om du bor i en stad eller ett samhälle. Försök dock att i största möjliga mån undvika att gå där det brukar saltas. Vägsaltet torkar nämligen ut trampdynorna och kan tränga in i eventuella sår och sprickor. Om hunden plötsligt börjar halta kan det vara saltet som är orsaken. Att regelbundet smörja med tassalva är därför bra då det skyddar mot saltet, kylan och vätan.
Hudskor kan vara ett alternativ
Vissa hundar kan lida ordentligt av vinterunderlaget, såpass att de får köldkramp. Investera i så fall i ett par hundskor som passar din hund. Vissa skomodeller skyddar bara mot väta medan andra är mer stabila och även håller tassarna varma.