Hur gör jag för att gå i pension?

Att gå i pension. Förberedelser och kunnande. Att gå i pension. Förberedelser och kunnande.

Har du funderat på att gå i pension? Se till att tidigt förbereda inför pensionen innan det är aktuellt och tänk på att du själv måste ansöka hos både arbetsgivare och Pensionsmyndigheten för att pensionera dig.

Förberedelser

Det är läge att börja planera ett par år innan det är aktuellt att man pensionerar sig. Med hjälp av en fullständig pensionsprognos över pensionens alla delar kan en ta ställning till när det passar att gå i pension. Bestämma om man vill gå ner i arbetstid eller helt sluta jobba. I detta skede är det också viktigt att genomföra en budgetkalkyl för att se hur pensionen fungerar i vardagen. Tänk på att du betalar skatt på pensionen och att det kan skilja mellan olika åldrar och bostadsorter. Med en översikt och kalkyl i fickan har du bättre insikt i din pension. Det kanske är möjligt att gå i pension tidigare än planerat, eller så krävs det ett ökat sparande i slutet av arbetslivet för att komma upp till en bra nivå.

  1. Göra en pensionsöversikt
  2. Göra en budgetkalkyl och skatteuträkning
  3. Bestämma pensionsålder och hur mycket pension en ska plocka ut

Tips på vägen

1) Testa att leva två-tre månader innan du går i pension på den budget du får när du pensionerar dig.

2) På konsumentverkets webbsida hittar du kalkyler för att räkna ut en lämplig budget.

3) Som pensionär kan du ha rätt till extra stöd i form av bostadstillägg eller äldreförsörjningsstöd.

4) Tänk på att inte alla pensioner (vissa tjänstepensioner eller privat sparande) betalas ut under resten av livet och att du kan behöva anpassa budget därefter.

5) När du gått i pension kan du ansöka om ett pensionärsintyg från Pensionsmyndigheten som du kan använda för att få tillgång till pensionärsrabatter.

Ansöka om pension

Du kan ansöka om pensionens 3 delar: Allmän pension, tjänstepension och privat pension.

Ansök om allmän pension

Du ansöker hos Pensionsmyndigheten minst tre månader innan du vill börja få pensionsutbetalningar. Pension kan du i få från det att du fyllt 61 år, och ansökan kan skickas in från det att du fyllt 60. Den allmänna pensionen är väldigt flexibel och du kan ändra hur stor del av pensionen du vill få utbetald i månaden. Du ansöker genom att lämna i en blankett digitalt på Pensionsmyndighetens hemsida eller på ett lokalt servicekontor. Läs mer om ansökan om allmän pension direkt på Pensionsmyndighetens webbsida.

Ansök om tjänstepension

Tjänstepensionen betalas in av din arbetsgivare till pensionsbolag som förvaltar dina pengar. När du fyller 65 år börjar de betala ut denna pension automatiskt. Pensionsbolaget skickar ut information om din tjänstepension runt sex månader innan du fyller 65. Har du arbetar hos olika arbetsgivare kan du ha flera olika tjänstepensioner och du måste då vända dig till varje enskild pensionsbolag. Vill du inte ha tjänstepension från 65 år behöver du meddela pensionsbolaget. Likaså om du önskar få pension tidigare. Du anmäler även utbetalningstiden innan du börjar ta emot din pension. Exempelvis om du önskar få hela summan utbetald under en kort period på 5-6 år eller att pensionen ska vara livsvarig.

Privat pension

Har du ett privat pensionssparande i form av privata pensionförsäkringar eller individuella pensionssparanden (IPS) ser du information om dem hos din bank eller pensionsbolag. Vill du ändra utbetalningsplanen tar du kontakt direkt med pensionsbolaget. Du kan börja motta sparande från dessa sparfonder från det att du fyllt 55 år, och då i en utbetalningstakt som är som minst på fem år.

Pensionera dig från jobbet

När du ansöker om att plocka ut din allmänna pension eller tjänstepensionen blir du inte automatiskt pensionerad hos din arbetsgivare. Du måste ansöka om det på jobbet, men har rätt att arbeta kvar till du fyllt 67 år. För att pensionera sig helt och hållet och lämna arbetet är det vanligtvis normal uppsägningstid som gäller. Du får ta ut av din allmänna pension och vara kvar på din arbetsplats som vanligt. Du kan i vissa fall avtala om att gå ner i arbetstid och arbeta som deltidspensionär. Särskilda avtal råder kring tjänstepension som du behöver kolla upp specifikt. Källor: Pensionsmyndigheten, minpension.se

Ekonomi
Seniordeal
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Relaterade artiklar

Ekonomi

Därför är flytträtten för pensioner viktig för dig

Ekonomi

Så får du koll på dina fribrev

Ekonomi

Utnyttja flytträtten – låt inte tjänstepensionen ligga kvar hos din gamla arbetsgivare

Relaterade rabatter

Boende

Prova Råd & Rön – 3 nr för 45 kronor

Ny!

Råd & Rön

Ekonomi

Di Digital – 3 månader för ENDAST 19 kr!

Dagens industri

Ekonomi

Beställ en pensionsanalys med Seniordeal & SFB

Svenska Fribrevsbolaget

Ekonomi

Här är din present från Tryggsam! 🔑

Tryggsam

  • RABATTER
  • ARTIKLAR

Vår webbplats använder cookies för att förbättra upplevelsen för dig som besökare. Läs mer här.