Syn

NEDSATT ELLER DÅLIG SYN

Brytningsfel, ålderssynthet och plötsligt försämrad syn. Vi tar en titt på det mest grundläggande inom syn och hjälpmedel för att klara vardagen med försämrad syn.

BRYTNINGSFEL

Dålig eller nedsatt syn

Glasögon hjälper med brytningsfel

Närsynthet, översynthet och astigmatism är de tre vanligaste formerna av brytningsfel som de flesta nog hört i sammanhanget “glasögon” eller “dålig syn”. Närsynhet, som innebär att man ser bra på nära håll men sämre på avstånd, brukar framträda i tonåren och långsamt öka synnedsättningen i takt med åldrande.

Den översynte ser bra på avstånd med sämre på nära håll, och brytningsfelet tenderar att framträda efter det att man fyllt 40. Man märker det genom att synen försämras på både långt och nära håll då ögat har svårt att ställa om synskärpan när man fokuserar på förmål med olika avstånd.

Astigmatism innebär att hornhinnan är ojämn och att man kan få svårigheter med att se på både långt och nära håll. Små brytningsfel orsakar ofta inget huvudbry och om man kisar lätt ser man något tydligare, men större brytningsfel gör att ögonen behöver anstränga sig och det är vanligt med huvudvärk. Tack och lov brukar astigmatisk inte förändras särskilt mycket över tid, men förkommer ofta i samband med över- eller närsynthet som i sin tur kan försämra synen över tid.

Brytningsfel åtgärdast oftast med glasögon eller linser som man får i samband med en synundersökning. Optikern föreslår en lösning som bäst tillgodoser ens behov. Ett annat alternativ är ögonoperation som korrigerar brytningsfel med hjälp av laser eller genom att byta eller sätta in en extra lins i ögat.

ÅLDERSRELATERADE SYNNEDSÄTTNINGAR

Har man sedan tidigare brytningsfel kan de komma att öka då man börjar närma sig 55+ och man kan behöva starkare glasögon eller linser för att anpassa sig till den nya synen. Utöver brytningsfel, som även drabbar de som inte lider av en synnedsättning sedan tidigare, börjar ögonen bli sämre på att ställa in skärpan när man byter fokus mellan långt och nära håll. Det blir allt svårare att läsa för liten text och man ser sämre i dåligt ljus. Detta beror på att linsen i ögat blir stelare och tjockare, vilket leder till att ögat har svårt att ställa om mellan olika avstånd. Åldersrelaterad synnedsättning gör också att ögat behöver mer ljus, och det är därför viktigt med bra belysning.

Denna så kallade ålderssynthet hjälpes bäst med glasögon. Vanligt är att man har läsglasögon som anpassas efter det avstånd man brukar se på en text. Ett annat vanligt alternativ är glasögon med progressiva glas. De kräver lite träning för att få in tekniken för att med samma glas kunna se på olika avstånd, men är klart överlägsen för att slippa byta mellan olika glasögon då man gör saker på olika avstånd som att läsa, se på teve eller se på en datorskärm.

MER INFORMATION

Seniordeal samarbetar med företag inom kategorin syn. Via dem har du som medlem på Seniordeal.se tillgång till erbjudanden och rabatter för bland annat glasögon, ögonoperation och linser. 

  • RABATTER
  • ARTIKLAR

Vår webbplats använder cookies för att förbättra upplevelsen för dig som besökare. Läs mer här.